Inledning

Region Skåne arbetar med kompetensförsörjningsfrågor inom ramen för Kompetenssamverkan Skåne (KOSS). Arbetet baseras på ett regeringsuppdrag till regionerna. En viktig del av uppdraget är att ta fram kunskapsunderlag om arbetmarknaden och kompetensförsörjning. Denna rapport är en del av detta uppdrag.

Denna utgåva av rapporten baseras på platsannonser på Arbetsförmedlingens platsbank, vilka avser arbeten i Skåne inom yrkesområdet “Data/IT”. Platssannonserna har publicerats på platsbanken inom perioden 2017-09-12 till 2018-01-12.

Metod

Det finns flera olika sätt att kartlägga arbetsmarknadens kompetensbehov. I Region Skånes utbildningsprognos görs en prognos på utbud och efterfrågan på ett hundratal olika utbildningsgrupper baserat på registerdata över bland annat sysselsatta per bransch, ålder, flyttningar och nationella antaganden om långsiktig branschfördelad tillväxt. En sådan prognosmetod ger en långsiktig bild av strukturförändringar på arbetsmarknaden och kan användas för att beskriva långsiktig efterfrågan och utbud på arbetskraft. En annan metod är att göra demografiska analyser av antalet personer inom olika yrken som kan förväntas pensioneras ut ur arbetskraften under en viss tidsrymd. En sådan analys ger ett rimligt kunskapsunderlag på några års sikt, men tar inte hänsyn till strukturomvandling – det är inte självklart att alla sysselsatta som lämnar arbetskraften ska ersättas. Yrken försvinner medan nya yrken tillkommer.

Inom IKT-området sker den teknologiska utvecklingen snabbt, vilket innebär att det är extra angeläget att kunna presentera en aktuell bild av vilka kompetenser som efterfrågas. Långsiktiga prognoser riskerar att snabbt bli inaktuella.

Textanalys

I denna rapport tas ett nytt grepp för att få fram en nulägesbild av vilka kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar. Rapporten baseras på en textanalys av Arbetsförmedlingens platsannonser. Analysen sker på följande sätt:

  • Alla aktuella platsannonser för Skåne inom yrkesområdet Data/IT laddas hem från Arbetsförmedlingen.

  • Ordfrekvenser beräknas för varje ord som förekommer i platsannonserna

  • En lista över ord som inte är relevanta för studien konstrueras. Denna lista omfattar vanliga ord som till exempel ”och”, ”men”, ”telefon” osv. Dessa ord rensas bort från analysen.

  • En ordlista över begrepp som är intressanta för analysen konstrueras. Orden länkas till överordnade begrepp. Till exempel kopplas orden: ”Java”. ”Java-utvecklare”, Java-programmerare” alla till det överordnade begreppet ”Java”. Orden fördelas också på ämnesområden, till exempel ”programspråk”, ”mjukvara”, ”certifieringar” och ”utvecklingsmetoder”.

  • Varje överordnat begrepp räknas bara en gång per sökt tjänst Även om annonstexten innehåller tio olika varianter av ”Java-utvecklare”, ”Java-program” osv. så redovisas endast en träff på ”Java” per sökt tjänst. Ibland förekommer det att en annons avser flera tjänster. Då multipliceras varje överordnat begrepp i varje annons med antalet platser som söks i annonsen. Om det i rapporten redovisas 200 träffar på “Java” så innebär det således att 200 platser har eftersökts i annonser som nämner programspråket “Java”.

  • Dessa överordnade begrepp har klassats i bredare kategorier som “programspråk”, “certifieringar”, “utbildningskrav” etc.

Svagheter i metoden

Metoden ger en ögonblicksbild av vilka kompetenser som arbetsgivaren efterfrågar i de annonser som finns hos Arbetsförmedlingen. Men resultatet måste dock användas med viss försiktighet:

  • Alla platsannonser utannonserar inte hos Arbetsförmedlingen. Marknadspenetrationen för Data/IT tycks dock vara relativt god. De 362 annonser avseende data/IT-yrken i Skåne på Platsbanken i början av oktober kan jämföras med 120 hos jobbsajten Monster.se respektive 278 på Jobbsafari.se. Hur många jobb som förmedlas via LinkedIn är tyvärr okänt.

  • Samma arbete kan finnas med i flera annonser. Till exempel kan ett företag vända sig till ett bemanningsföretag och samtidigt utannonsera samma tjänst själv.

  • Textanalysen speglar inte nödvändigtvis fullt ut vilken kompetens som de som får de utannonserade tjänsterna har. Det är möjligt att platsannonserna är ”önskelistor”, men att arbetsgivarna är beredda att acceptera lägre kvalifikationer om efterfrågade kompetenser inte går att finna.

  • Slutligen bör det poängteras att annonserna bara säger någonting om efterfrågesidan. Det går inte att veta om de utannonserade platserna övervhuvudtagit tillsätts.

Ovanstående invändningar innebär inte att resultatet inte är värdefullt, utan är snarast en uppmaning att använda resultatet med medvetenhet om dess svagheter.

Olika Data/IT-yrken

I tabellen nedan redovisas hur de 1682 platsannonerna fördelar sig på olika yrken inom Data/IT.

Kompetenser

Programspråk

I diagrammet nedan presenteras de vanligaste programspråken som omnämns i platsannonserna. Programspråken “R” och “D” har rensats bort eftersom mängden felaktiga träffar varit för stort. Eftersom formateringen av texten i platsannonserna är relativt fri så kan det resultera i att en enstaka bokstav råkar stå för sig själv och därmed kan bli en felaktig träff. Risken för detta är störst för relativt vanliga bokstäver som “R” och “D”. En manuell genomgång av alla träffar har dock visat att träffarna på bokstaven “C”, vilket är en relativt ovanlig bokstav, i nästa samtliga fall handlar om programspråket “C”.

Det finns ett stort antal verktyg och ramverk utvecklade i framför allt java och javascript. Dessa har kategoriserats som “programspråk java” respektive “programspråk javascript”. Detta gäller exempelvis Tomcat och react.js. Detta kan leda till en viss övertäckning då kommunikationen med mjukvaran kan ske via andra språk via ett API.

Operativsystem

Diagrammet nedan visar de mest omnämnda operativsystemen. Eftersom Windows fortfarande är branschstandard så redovisas inte Windows som operativsystem. Skälet till detta är att Windows omnämns explecivt ganska sällan, vilket ger en missvisande bild av efterfrågan på windowskompetens. Alla olika linuxdistributioner har sammanfört till begreppet “linux”, med undantag av starkt specialiserade distributioner (inriktade mot till exemplel automotive eller inbyggda system) som är intressanta att följa eftersom de ger en fingervisning om inriktningen på regionens IT-företag. I vissa fall nämns inte iOs uttryckligen, men företaget anger att de arbetar med hårdvara från Apple, vilket tolkas som att de arbetar med iOs.

Mjukvara/verktyg/plattformar

Diagrammet nedan redovisar de vanligaste mjukvarorna, verktygen och plattformarna som omnämnts i annonserna. Notera att området är väldigt brett. Avsikten är att i framtiden arbeta fram en annan gruppering som till exempel kan skilja mellan utvecklingsmiljöer, databasprogram och ramverk.

Utvecklingsmetoder

Relativt många annonser nämner agil programutveckling. I några fall nämns också specifika metoder kopplade till agil utveckling (till exempel scrum).

Utbildningsnivå

Det absolut vanligaste utbildningskravet i platsannonserna är att den sökande ska ha en utbildning på högskolenivå, vilket beräknas genom att antalet träffar där högskola/universitet yttryckligen nämns summeras med antalet träffar på yrkestitlar där högskoleutbildning är ett krav (exempelvis “civilingenjör”, “systemvetare” etc.). Sannolikt underskattas antalet tjänster som kräver högskoleutbildning eftersom det ofta antas för självklart och inte behöver anges uttryckligen. Sannolikt är tillförlitligheten större när det handlar om lägre utbildningskrav än högskola, eftersom det är ett avsteg från normen inom yrkesområdet.

Antalet referenser till YH/KY är få, vilket är förvånande då statistiken från YH visar på relativt hög etableringsgrad för de som genomgått YH-utbildningar. En möjlig tolkning är att företagen i första hand önskar att få högskoleutbildad personal, men accepterar YH-utbildad personal om det inte finns några alternativ. En annan möjlig tolkning är att arbetsgivarna med “högskola” avser all eftergymnasial utbildning, dvs även utbildningar på Yrkeshögskolenivå.

Certifieringar

I annonserna nämns ett stort antal olika certifieringar. De flesta enskilda certifieringar har dock bara något enstaka omnämnande.

Branscher

Tabellen nedan visar vilka branscher som sökte personal och antalet tjänster som annonserades. Som framgår av tabellen saknar ett stort antal annonser branschklassning. Orsaken till detta är att arbetsgivarnamnet i annonsen angivits i ett fält med fri text, vilket inneburit att företagsnamnet ofta varit svårt att matcha mot Region Skånes företagsregister.

En stor andel av annonserna kommer från bemanningsföretag och konsulter.

Tabellen nedan redovisar vilka företag som sökte personal och hur många platser de annonserade.

Lokalisering

I de platsannonser som laddats hem från Arbetsförmedlingen ingår besöksadress för det anställande företaget. De företag som har besöksadress i Skåne har koordinatsats och redovisas på kartan nedan. Över 80 procent av företagen har kunnat kopplats till koordinat. Bortfallet beror på stor del till att vissa företag inte uppgett besöksadress utan enbart en boxadress eller adress till huvudkontor i annat län.

Det är viktigt att ha i åtanke att det anställande företaget inte självklart utgör den anställdes arbetsplats. Många annonser kommer från konsult- och bemanningsföretag, vilket innebär att kunderna kan ha en annan lokalisering än arbetsgivaren.

Arbetsplatserna som registrerats i Platsdatabanken ligger i hög utsträckning i i Malmö, Lund och Helsingborg. I Malmö och Helsingborg är det främst företag med lokalisering i centrum som söker personal, medan det i Lund i oftast är företag i utkanten av tätorten Lund som återfinns i annonserna. Detta mönster kan förklaras med att det är två av de stora företagen i Lund som står för en stor del av efterfrågan på personal - Axis och TetraPak - vilka båda ligger i utkanten av stadsområdet.