Definition

Det finns många olika definitioner av vad som är stad och vad som är land. I denna rapport har vi använt oss av en variant som kommer från Tillväxtverket och delar in Sverige i stad, stadsnära landsbygd och landsbygd. Som “stad” definieras tätorter med minst 3 000 invånare, den “stadsnära landsbygden” utgörs av det område som kan nås inom femton minuters färdtid med bil och “landsbygd” är det territorium som har mer än femton minuters körtid till en ort som definierats som stad.

I Skåne bodde 2015 ca 77 procent av invånare i städer, 18 procent bodde på den stadsnära landsbygden och knappt 5 procent på landsbygd. På länsnivå finns det tydliga skillnader mellan de tre regiontyperna. Invånare i “städer” är till större andel bestående av unga vuxna, vilka är studerande i relativt hög utsträckning, den stadsnära landsbygden består i högre utsträckning av barnfamiljer, medan befolkningen på landet har en högre andel pensionärer.

Även branschstrukturen varierar mellan de tre regiontyperna. I städerna arbetar man i högre utsträckning inom servicenäringar som olika former av företagstjänster, medan man på den stadsnära landsbygden och den rena landsbygden i högre utsträckning är sysselsatt inom inom jordbruk och byggnadsindustri.

Utbildningsnivåerna är högre i städerna än i övriga regiontyper. Kartan nedan visar Skånes indelning i kategorierna stad, stadsnära landsbygd och landsbygd.

Kartan nedan visar hur Simrishamn delats in i det tre landskapskategorierna. Indelningen är densamma som i länskartan ovan och bygger på samma kriterier.

Befolkning

Städerna dominerar befolkningen i kommuner i Skåne. Den rena landsbygden tenderar att stå för en relativt liten andel av den samlade befolkningen. I mindre landsbygdskommuner kan dock den stadsnära befolkningen överstiga befolkningen i städerna.

I flertalet kommuner är befolkningen äldre på landsbygden, medan barnfamiljer är överrepresenterade på den stadsnära landsbygden. Detta mönster gäller dock inte för samtliga kommuner.

Sysselsättning

Sysselsatta efter arbetsställets belägenhet

I Skåne som helhet domineras sysselsättningen av arbetstillfällen lokaliserade i städerna. 85 procent av sysselsättningen finns i Skånes städer, 12 procent på den stadsnära landsbygden och 3 procent på landsbygden. Dessa andelar varierar dock stort mellan kommunerna.

Sysselsättningsgrad

I Skåne är generellt sett sysselsättningsgraden högre på den stadsnära landsbygden och på landsbygden än i städerna. Detta kan till hög grad förklaras med annat att befolkningen i förvärvsarbetande ålder i genomsnitt är äldre på landsbygden och har hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. En annan möjlig förklaring är en högre entreprenöriell kultur utanför städerna, vilken resulterar i att en större andel människor försörjer sig som egenföretagare.

Andel företagare

Som tidigare nämnts är det oftast en större andel av de sysselsatta som försörjer sig som företagare utanför städerna. År 2016 var det 8 procent av de sysselsatta i Skånes städer som hade sin främsta förvärvsinkomst som egenförtagare. Motsvarande andelar för den stadsnära landsbygden och landsbygden var 13 respektive 16 procent.

Sysselsatta per bransch

I Skåne gäller generellt att servicenäringar är koncentrerade till städerna, medan lantbruk och byggnadsindustri är överrepresenterade utanför städerna.

Nedan presenteras antalet sysselsatta fördelade på bransch och de tre regiontyperna. I vissa fall kan det faktiska antalet sysselsatta vara lågt när sysselsättningen skärs på både regiontyp och bransch. Det är viktigt att tänka på att födelningen av andelen sysselsatta mellan olika branscher, vilken presenteras i nästkommande diagram, ibland kan utgå från mycket låga absoluttal.

För att enskilda personer inte ska kunna röjas så har ett visst brus adderats till värden som understiger 5 personer. Det redovisade värdet i diagrammet nedan kan därför skilja sig något från det faktiska värdet. (Detta gäller alla diagram i rapporten).

Utbildning

I Skåne som helhet är utbildningsnivåerna högre i städer än de är i de båda övriga regiontyperna. Detta gäller dock inte alla kommuner.

Inkomster

Förvärvsinkomsterna per person mellan 20-64 år tenderar i Skåne som helhet att vara något högre utanför städerna. Detta hänger till stor del samman med en högre sysselsättningsgrad.